3 Şubat 2015 Salı

Bilge Teknik - Forklift kontrolü

Forklift (istif makinesi), bir yükü çatallı kolları vasıtasıyla alıp kaldıran, belirli bir mesafeye taşımaya, yüklemeye veya taşıyıp istif etmeye yarayan, elektrik motoru ve/veya içten yanmalı motor ile tahrik edilen hareketli kaldırma makineleridir. Forklift kontrolü yapılırken dinamik ve statik test ağırlığı çok önemlidir. Zira bu araçlar genelde yanlış yükleme sonucu devrilmektedir.Forklift kontrolü yapılırken geri vites sireni, tepe lambası aynalar gall zinciri tilt silindirleri, kabin korkuluk demirleri gibi birçok husus değerlendirilmektedir. Forkliftler güç kaynağı yönünden dizel, benzinli, LPG’ li(Likit Petrol Gazı) ve akülü (bataryalı) olarak sınıflandırılmaktadır. Forklift kontrolü yapılırken bu husus dikkate alınmalıdır. Kullanıldıkları yere göre forkliftler genel amaçlı ve sık depolama forkliftleri olarak ikiye ayrılır.
a) Genel amaçlı forkliftler: Klasik forklift tipidir. Dengeli forkliftler diye de
adlandırılır. Çünkü yükün ağırlığı ile dengelenir.
b) Sık depolama forkliftleri: Yerden kazanma amacıyla malların elden geldiğince
yükseklere istiflenmesi gereken yerlerde çalışmak için amaçlanmıştır. Dar açıklıklı
forkliftlerdir. Sık depolama forkliftleri tekerlek genişliği az olan forkliftlerdir. Yerden kazanmak için kaldırma sütununun araç gövdesine kadar içeri çekilebilen çeşidi mevcuttur. Bu tip forklifte yüksek İstifleyici (uzatmalı forklift) denir. Çok dar bir alanda manevra yapabilir. Operatör çoğunlukla yan oturur. Sık depolama forkliftlerinin çatalı 90° sağa ve sola dönüş yapabilir. Bu dönüş bir taret tarafından sağlandığı için Taretli İstifleyici denilmektedir. Çoğunlukla dar koridorlu alanlarda raylar üzerinde hareket ettirilerek operatöre manevra kolaylığı sağlanır. 9 m yüksekliğe kadar yük kaldırabilir.
Genel forkliftlerin çalışamadığı yerlerde 1000–2000 kg arası yükleri taşımak için ise yerden kumandalı forkliftler kullanılır. Bu forkliftler bataryalı olup üzerinde operatör koltuğu ve direksiyon yoktur. Bu kadar önemli olan bu cihazların düzenli olarak forklift kontrolü hizmetinin yapılması iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük öneme sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder